Уроки лідерства

УРОКИ ЛІДЕРСТВА

1. Лідерство – це служіння

Лідер повинен поважати гідність людей. Проповідник Мартін Лютер Кінг вдало висловив цю ідею: «Будь-хто може стати великим, тому що будь-хто може служити». Нас піднімає справа, якій ми себе присвячуємо, і люди, яким ми служимо.

2. Лідерство починається з відповідальності

Коли ми стикаємося з якоюсь несправедливістю, ми можемо або скаржитися, або діяти. Скарги не можуть змінити світ. А дії можуть. Лідери завжди активні, а не пасивні, вони вибирають маршрут. Лідери не скаржаться і не дорікають іншим, не чекають, коли хтось щось виправить. Вони діють. Вони беруть на себе відповідальність. І вони діють з іншими спільно, знаючи, що є межі можливостей людини, що робить щось поодинці. Вони залучають і надихають тих, хто, подібно до них, гостро відчуває, що щось не так і це треба виправити. Лідери працюють разом з іншими. Лідери працюють спільно з тими людьми, які сильні там, де лідери проявляють слабкість. Їх не лякають люди, які в чомусь кращі, ніж вони. Навпаки, вони розуміють, що такі люди підсилюють їх положення. Жоден лідер не в змозі самотужки вести народ. Тільки спільними зусиллями ми зможемо змінити світ.

3. Лідером рухає сила передбачення

У лідерстві головне – передбачення, а не посада, могутність, статус або владу. Лідерів направляє їх передбачення майбутнього, і воно ж надихає інших.

4. Вища форма лідерства – навчання

Якщо головне завдання лідерства – спонукати людей до усвідомлення необхідності змін, то бути лідером – це значить просвіщати, закликати людей мислити і бачити по-новому. Великі лідери – просвітителі, адже вони вчать людей розуміти сенс своєї епохи. Але це означає, що і самі вони повинні навчатися. Без постійного навчання лідер втрачає напрямок руху і глибину розуміння ситуації.

5. Лідер повинен вірити в людей, яких він веде

Лідер, який керує в атмосфері страху, не досягне успіху.

6. Лідер повинен мати почуття часу і регулювати швидкість руху

Лідер повинен вести людей, перебуваючи попереду. Але при цьому лідерові не слід відриватися від людей занадто далеко, інакше вийде так, що, обернувшись, він виявить, що ніхто за ним не йде. І він повинен йти в такому темпі, щоб вони встигали за ним. Лідерство передбачає збереження тонкого балансу між нетерпінням і терпінням. Якщо ви візьмете занадто швидкий темп, люди почнуть чинити опір. Якщо занадто повільний – вони загрузнуть в самовдоволенні.

7. Ми всі покликані бути лідерами

Ми терпимо невдачі.Ми всі робимо помилки, але в той же час і вчимося на своїх помилках. Не можна зробити щось правильно без того, щоб спочатку піти неправильним шляхом.

Якщо у вас немає мужності терпіти невдачі, ви не матиме мужності досягати успіху. Важливо не те, що ми досягаємо успіху, але що ми виходимо на арену і боремося зі своїми слабкостями.

Будьте Надихаючими Лідерами!

З повагою,

бізнес-коуч

Оксана Винницька

Схожі записи